Essens: er du kommet hjem til dig selv?

Essens: er du kommet hjem?

Med dette indlæg vil jeg tage dig med ind i essensen og kroppen. 

Essens og personlig udvikling hænger for mig uløseligt sammen. Når jeg omtaler essens, så er det i sin form en værens tilstand eller måde at omgå sig selv og andre på. Det er, hvor overlevelsesmønstrene, den indre kritiker, fordømmelserne, mors / fars stemme og irettesættelser er til stede, men ikke viser vejen eller er det spor, du fortsætter i.

Vælger du at fortsætte med de samme vaner og mønstre? Eller har du en inderlig lyst til at lære dig selv bedre at kende og finde nærmere ind til, hvad du er her på jorden for og kan bidrage med?

Essens er på mange måder hjertelighed, rummelighed, den blide, skabende og omsorgsfulde stemme i dig. Jeg ser det som en hjerte-energi, når jeg står ved min kerne og sjæl.

Enneagrammet og essens

Typeværktøjet enneagrammet og dets 9 hovedtyper er et udviklingsværktøj, som bl.a. taler ind til overlevelsesmønstre, ego og essens. Hver type har deres pit fall, hvor egoet er altdominerende og ligeledes et lysende selv, hvor essens får plads og kommer til udtryk.

Når du vælger at gå ind i et arbejde med dig selv og din personlighed, sjæl og hjerte, kommer forskellige ’drivkrafter’ frem. Det kan være en tålmodighed, selvrespekt, autenticitet, indre ro, tiltro, tillid, grounding, taknemmelighed, engagement. Alle værens tilstande og egenskaber er energi, du og jeg har i os, og som kommer til udtryk på forskellig vis.

Er du kommet hjem?

Så når jeg skriver ’er du kommet hjem,’ vil jeg gerne have dig til at se indad og mærke, hvornår er du kommet hjem til dig selv? Sådan derinde i kernen, hvor der ingen selvfordømmelser er eller burde, skal etc. Hvor du har mulighed for at være som person. Du skal ikke noget. Bare være og mærke. Vide at det du mærker og tænker om dig selv, kommer fra hjertet, fra kærligheden og omsorgen til dig selv og dine omgivelser.

Essensen i kroppen

Essensen i kroppen er forbundet med hjertet, men også med kontrol og det følelsesmæssige forsvar jeg oplever, når jeg behandler klienter. Hjertet beskyttes fysisk med et pansret bryst, muskelspændinger eller ved at trække skuldrene ned og frem ind foran kroppen. Det er måder at skærme for hjertet, men også at skærme for at træde ud, som den person du er indeni.

Når jeg nævner kontrol og følelsesmæssigt forsvar, så ser jeg det i en anspændt, fastlåst krop, specielt omkring maven, i solar plexus. Jeg ser det i, om personen kan række armene frem og modsat evner at kramme sig selv. Er armene stive eller bøjelige og modtagende?

Der kan i bevægelsen være et behov for at kontrollere og holde på afstand. Hvad sker der, hvis noget kommer for nær personen, hjertet og den inderste kerne. Ved du, hvem du er derinde helt tæt ved rygsøjlen – kernen i dig selv?

Når essensen træder frem i kroppen, åbner kroppen sig. Både fysisk ved at blive mere smidig, levende, vital og åben i ansigtet, øjnene og i hjerteregionen. Åndedrættet bliver dybere og frit på en måde, der skal opleves.

Når jeg behandler, oplever jeg at se personen på briksen komme frem fra sit skjul, træde ud i verden på briksen, som det powerfulde og hele menneske, personen er. Essensen får plads og rum indeni kroppen og i sindet.

Ego og essens går hånd i hånd

Det er en rejse at finde ind i essens og lære at lytte til sit hjerte og sin sjæl. Vi er så vant til at lytte til alt andet omkring os, frem for at lytte til de svar, som er iboende i os, i vores sjæl. Det må ikke blive et mål i sig selv at forfølge essensen. Jagte ’så er jeg lykkelig resten af livet’.

Ego og essens går hånd i hånd, som yin og yang. Nogen gange er der mere af den ene end af den anden. Forskellen er, at du bliver trænet i og bevidst om, hvornår du er og handler ud fra det ene sted og ud fra det andet, når du vælger at åbne op for dig selv. Til andre og til dig selv. Er du kommet hjem til din essens?

Kærlig hilsen

Marianne

Er du nysgerrig på mine tanker og funderinger over ego, så læs mere om Egoet i dig, mig og kroppen